Recepty

RECEPTY
– udělej rodičům nebo sourozenci radost a připrav pro ně do práce malou svačinku, zkus si něco uvařit nebo upéct 🙂

LÍVANCE
Ingredience:
1 banán
1 hrnek mléka (rostlinného mléka – mandlové, sojové…)
1 hrnek ovesných vloček, nebo vloček rozemletých na mouku
Postup: Vše smícháme v míse a potom smažíme na pánvi.

ZDRAVÁ BEZLEPKOVÁ PIZZA

Ingredience na těsto:
250g jemného tvarohu
100g jemných ovesných vloček
3 polévkové lžíce bílého jogurtu
1 čajová lžička oleje (dle vlastní chutě)
špetka soli
Ingredience na nátěr:
100g rajčatového protlaku
3 polévkové lžíce vody
1 stroužek česneku
1 čajová lžička bazalky/oregana (čerstvé nebo sušené)
Postup:
1) Nejprve si v misce smícháme jemný tvaroh, ovesné vločky, jogurt, olej a sůl.
2) Těsto pomocí lžíce uložíme na plech vystlaný pečícím papírem. Můžeme upravit do tvaru pizzy J Rukami (jelikož je těsto lepkavé, doporučuju si ruce potřít trochou oleje) zatlačíme, aby mělo výšku přibližně 0,5 cm.
3) Takto připravené těsto pečeme 15 minut na 190°C.
4) Mezitím si rozmícháme rajčatový protlak, vodu, bylinky a rozlisovaný česnek.
5) Po 15 minutách vytáhneme těsto a potřeme rajčatovou omáčkou.
6) Na pizzu pokládáme podle chuti – šunku, sýr, houby, kukuřici a jiné dobroty.
7) Pizzu dáme znovu zapéct na dalších 15 minut na 190°C.

DOMÁCÍ MLÉČNÉ ŘEZY

Ingredience na „piškoty“:
50g hladké mouky (50g rýžové mouky)
40ml vody
2 lžičky prášku do pečiva (popřípadě bez lepku)
3 lžíce kakaa na pečení – holandské kakao
1 lžíce medu
3 vajíčka

Ingredience na náplň:
250g plnotučného tvarohu (myslím, že i jiný tvaroh půjde J)
trocha vanilkového aroma – nebo vanilkový cukr – množství podle chuti

Postup:
1) V jedné misce smícháme žloutky s vodou a medem a vyšleháme.
2) Ke směsi přidáme všechny zbylé ingredience na piškoty (kromě bílků) a vyšleháme dohromady.
3) Z bílků v jiné míse ušleháme pevný sníh a opatrně přidáváme k těstu. Pomalu mícháme.
4) Vezmeme větší plech a vyložíme ho pečícím papírem a nalejeme na něj těsto.
5) Pečeme zhruba 15 minut na 160°C.
6) Mezitím si připravíme krém, pouze vyšleháme tvaroh s vanilkovým aroma nebo vanilkovým cukrem.
7) Po vychladnutí rozkrojíme upečený piškot na půl. Jednu půlku natřeme krémem a druhou poté přiklopíme. Dáme chladit na 30 minut do lednice.
8) Potom rozkrojíme na 6 obdélníčků. A můžeme papat.

DOMÁCÍ MÜSLI TYČINKY

Ingredience:
100g kešu ořechů – můžeme použít jakékoli ořechy
100g mandlí – nebo jiných ořechů
200g vloček
50g směs semínek (sezam, lněná semínka, chia semínka…)
2 zralé banány
100g rozinek
50ml oleje
50ml javorového sirupu – nebo arašídového másla, marmelády – cokoli co bude držet směs pohromadě
20g čokolády (nejlépe na vaření)
špetka soli

Ingredience na polevu (není potřeba):
30g čokolády
1 čajová lžička kokosového oleje Postup:
1) Opražíme na suché pánvi kešu, mandle, vločky a semínka.
2) Ve velké míse si rozmačkáme banány, přidáme rozinky, olej, sirup, nakrájenou čokoládu a sůl.
3) Přidáme opraženou směs a zamícháme.
4) Pečící formu vyložíme pečícím papírem, hmotu do ní důkladně natlačíme a zarovnáme.
5) Pečeme na 180°C asi 20-25 minut.
6) Necháme úplně vychladnout.
7) Nakrájíme na libovolné tvary a popřípadě polijeme polevou.

SMOOTHIE

Smoothie je nápoj z umixovaného ovoce, tady je pár kombinací které můžeš zkusit.

Carrot-apple-ginger-smoothie
1 mrkev
1 velké jablko
1 lžíce šťávy z citrónu
100 ml vody
100 g čerstvých nebo mražených borůvek
100 ml polotučného mléka
1 kelímek bílého jogurtu
1 lžička medu
green-smoothie-verde
1 banán
1 pomeranč
1 hrst čerstvého listového špenátu
150 ml vody
1 lžíce chia semínek
Citrus-Smoothie-3
1 banán
1 středně velké mango
1 pomeranč
150 ml vody

BUCHTA DO HRNÍČKU
Ingredience: 1 vejce, ½ nastrouhané mrkve, ¼ nastrouhaného jablka (nebo můžeme vynechat mrkev a dát celé jablko), 1 polévková lžíce bílého jogurtu
25 g mouky (například polohrubé), ½ čajové lžičky skořice a to samé prášku do pečiva

Vše smícháme ve větším hrníčku nebo v misce a dáme na 3 minuty do mikrovlnky. Nebo můžete udělat jednodušší verzi – 1 vejce, 50 g bílého jogurtu, 20-25 g mouky (polohrubé)

SLANÉ PALAČINKY
Ingredience: 1 vejce, 50g rozemletých vloček na mouku (popřípadě normální mouka), špetka prášku do pečiva, sůl, podle konzistence mléko

Vše smícháme v míse a můžeme smažit. Hotové palačinky můžeme natřít žervé nebo lučinou a naplnit listy salátu a na jemno nasekanou zeleninou, nebo šunkou a sýrem a podobně.

TUŇÁKOVÝ SALÁT

Ingredience: 1 vajíčko, 130g rajčátek (nemusíme dodržet gramy, stačí tolik kolik máme rádi), 130 g okurka (to samé platí u okurky), můžeme přidat případně i jinou zeleninu, 50 g těstovin, 80g tuňák ve vlastní šťávě, 10 g slunečnicová semínka

Uvaříme těstoviny podle návodu na obalu. Přidáme zeleninu a tuňáka a na dochucení můžeme podle chuti použít jogurt nebo smetanu a koření.

TVAROHOVÝ MINI MAZANEC BEZ KYNUTÍ

Ingredience:
250g tvarohu z alobalu, 2 žloutky (+ 1 vejce na potření), kůra z 1 citronu, 125g másla, 125g třtinového cukru, 2 polévkové lžíce rumu, 480g hladké mouky s 1 kypřícím práškem, vanilkový cukr, špetka soli, hrst rozinek, hrst mandlových lupínků na ozdobu
Postup:
Máme-li robota nebo domácí pekárnu, dáme ingredience do něj a necháme udělat těsto.
1) Pokud ne, v míse utřeme máslo s cukrem, přidáme tvaroh, citronovou kůru, žloutky, rum, vanilkový cukr (nebo extrakt), špetku soli a promícháme.
2) Nakonec přidáme mouku s kypřícím práškem a rozinky PŘEDEM SPAŘENÉ, slité nebo naložené v rumu.
3) Vypracujeme těsto a rozehřejeme troubu na 170°C.
4) Vytvarujeme 6 malých bochánků a dáme na plech s pečícím papírem.
5) Potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. Pečeme cca 20-30 minut (kontrolujeme špejlí). (kdyby moc brzo zhnědly, dopéct pod alobalem)
6) Ihned po upečení potřít rozpuštěným máslem s medem (2 a 2 lžíce) a necháme na plechu dojít.

NEKYNUTÝ MAZANEC
Ingredience: 250g tvarohu v alobalu
40g másla, 20g mandlového másla, 1 vejce + žloutek (bílek na potření), 1 lžíce medu (nebo jakéhokoli sladidla), 300g mouky, 20g protein (vanilkový např.), 1 prášek do pečiva, 1 lžička sody, šťáva z citronu, 1 lžíce rumu, mandle a rozinky (předem namočení v rumu)
Postup:
1) Smícháme mouku s kypřícím práškem, sodou a proteinem v míse.
2) Do druhé mísy dáme tvaroh, roztopené máslo, mandlové máslo, med (sladidlo), žloutky, rum a šťávu z citronu. Pořádně rozmícháme a přidáme do mísy s moukou.
3) Přidáme rozinky, které jsme nechali přes noc namočit v rumu.
4) Vypracujeme bochánek a pomažeme bílkem. Zasypeme mandlemi.
5) Dáme péct na cca 35-45 minut na 180°C.